Voor en nadelen van particulier autoverkopen

Wanneer je een auto koopt dan weet je dat er een punt gaat komen waarop je weer van de auto af moet. Vroeger ging je naar de dealer in het dorp om je auto te verkopen. Vanuit dit perspectief had de autodealer een hele sterke positie. Echter is het landschap van auto verkopen de laatste jaren aanzienlijk veranderd. Dit komt voornamelijk door het internet waarmee je jouw auto door heel Nederland aan mensen kunt verkopen. Door je auto aan een particulier te verkopen behaal je verschillende voordelen, maar er zitten ook een aantal nadelen aan verbonden. Wij geven zowel de voor- als nadelen van particulier je auto verkopen.

Wat zijn de voordelen van particulier verkopen?

Laten we beginnen met de voordelen van je auto aan een particulier te verkopen. Het eerste voordeel hebben we hiervoor al genoemd. Dat is dat de dealer een minder sterke positie heeft en dat je hier niet van afhankelijk bent. Met websites, zoals Marktplaats en vele andere autoverkoop websites heb je de keuze uit mensen uit heel Nederland om je auto aan te verkopen. Door deze grote markt is de kans ook een stuk groter om een hogere waarde voor je auto te ontvangen. Om het meeste aan je auto te verdienen kies je dus voor particulier verkopen i.p.v. bij de dealer.

Niet alleen is dit de methode om het meeste uit je auto te halen, maar het is ook de enige manier om de daadwerkelijk hoogste prijs te krijgen. Dat is niet vreemd. Wanneer je jouw auto aan een bedrijf verkoopt of inruilt voor een andere auto dan zal het bedrijf moeten verdienen aan jouw auto. Oftewel, hij verkoopt de auto weer door en moet een marge op jouw auto maken. Dat lukt alleen wanneer het bedrijf er niet te veel voor betaalt en een koper vindt die juist wel bereid is om meer te betalen.

Wat zijn de nadelen van particulier verkopen?

Na het lezen van het voorgaande lijkt het een logische gedachte om je auto particulier te verkopen, maar de nadelen mogen ook niet worden vergeten. De meeste mensen maken gebruik van advertentiewebsites. Ten eerste wordt er bij veel websites een (kleine) vergoeding gevraagd voor het plaatsen van een advertentie.

Daarnaast krijg je te maken met kopers die je niet kent. Hier moet je zelfstandig een afspraak mee maken die vervolgens bij je langskomen om een proefrit te maken in de auto. Vervolgens wordt er onderhandeld over de prijs en heb je geen garantie dat de potentiƫle koper de auto ook daadwerkelijk koopt. Je zult dus bereid moeten zijn om onbekenden bij je huis te laten komen, te onderhandelen over de prijs en daarnaast beseffen dat je jouw auto niet gegarandeerd verkoopt.